't Zwerk

 

 

Jos Spijkers maakt al vele jaren op mensen betrokken voorstellingen. Theatrale documentaires noemt hij ze.

Geschiedenis Veenhuizen

In Drenthe maakte hij onder meer de voorstellingen Koloniekak (2016-2017) en Uitschot (2011-2014). Het succes van Uitschot met ruim 40 voorstellingen en Koloniekak met 20 voorstellingen, maakt duidelijk hoezeer de geschiedenis van Veenhuizen leeft. Beide voorstellingen speelden in Coco Maria waarbij het publiek ‘middenin’ de voorstelling zat.

Penitentiaire Inrichting en Forensisch Psychiatrische Kliniek

Eerder maakte Jos met gedetineerden, Penitentiaire Inrichtingswerkers en amateurspelers samen in de Penitentiaire Inrichting Bankenbosch (Veenhuizen) in drie jaar een drieluik: Tussen 4 muren (2011), Opgesloten (2012) en Niemand Ontsnapt (aan zichzelf) (2013).
Theatervoorstellingen die vertellen wat gevangenschap met een mens en zijn dierbaren doet. Met daders en slachtoffers. Gespeeld voor mensen van binnen en buiten de gevangenis.
Tevens maakte hij voorstellingen in de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) in Assen: Achter gesloten deuren (2013) en Gestrand (2015).

Molukse gemeenschap

Ook werkte hij enige jaren intensief binnen de Molukse gemeenschap in Assen en Bovensmilde wat resulteerde in de voorstellingen Merantau, op eigen kracht (2011). Een voorstelling over 60 jaar Molukkers in Noord-Nederland, gemaakt en gespeeld door vier generaties Molukkers. Het Dagblad van het Noorden noemde de voorstelling het alles omvattende Molukse verhaal en een voorstelling die Molukkers laat genieten en Nederlandse ogen opent.
Hier gaan we het niet over hebben (2014) ging over de gijzeling van de school in Bovensmilde. In elf indringende monologen vertolkten acteurs en amateurs de gevoelens en gedachten van Nederlandse en Molukse Bovensmildegers. Over wat een dorp verscheurde en weer verbond. De voorstelling werd gespeeld in huiskamers in Bovensmilde.

2019

In 2019 speelde ’t Zwerk: Het einde van het leven, een theatervoorstelling over voltooid leven. Over mensen die naar wegen zoeken om hun levenseinde te realiseren, vaak opboksend tegen onbegrip van familie en samenleving. De voorstelling toonde mensen op hun kwetsbaarst en vertelde wat zij een voltooid leven vinden. Met verhalen over je eenzaam en overbodig voelen, over onmacht en verzet en waardig willen sterven. Persoonlijke verhalen afgewisseld met hartstochtelijk gezongen klassieke popsongs en scenes vol mededogen en ironie. Geïnspireerd op het boek ‘Voltooid leven’ van Els van Wijngaarden.

Wilt u meer info over Stichting ’t Zwerk? Mail naar spijkersjos@gmail.com